Žilinský kraj templárov

22.09.2012 23:38

Ako to všetko bolo či nebolo? Aké stopy zanechali Templári v Žilinskom kraji? Kto boli bojovníci s červeným krížom a ako žili? Poďte s nami na cestu do minulosti a objavte záhadné postavy dejín. Vrátime sa do čias, keď boli tieto hrady ešte nové a do čias, keď na našom území vznikali nové mestá.

Žilinský samosprávny kraj oživuje templárske legendy v projekte "Objavme spolu Žilinský kraj". Dáva tak návštevníkom príležitosť vrátiť sa v čase do obdobia stredoveku, privoňať si a ochutnať dávne jedlá, vidieť templársku módnu prehliadku či ukážky bojov a v neposlednom rade si pod vedením statočných rytierov vyskúšať šerm, streľbu z luku, kuše a zahrať sa dobové hry. Templárske výpravy majú svojich nadšencov nielen v radoch návštevníkov, ale i v radoch remeselníkov a podnikateľských subjektov. Viacero výrobcov zo Žilinského kraja pripravilo pri tejto príležitosti templárske medovníčky, drevené výrobky, ale aj unikátne Templárske oblátky z Dolného Kubína. Nový projekt prinesie aj nové informácie na čítanie a pozeranie, v podobe dvoch kníh, rôznych publikácií i výpravného videofilmu.


Príďte sa i Vy sami presvedčiť na vlastnej koži ako legendy ožívajú v skutočnosť. Ste srdečne vítaní.

Navštíviť môžte:

15.07.2012 - kaštieľ Radoľa

01.09.2012 - hrad Likava

13.10.2012 - hrad Strečno

17.11.2012 - Oravský hrad

 

Program:

- od 10,00 do 12,00 h. - stredoveký jarmok, príprava stredovekých jedál, dobové remeslá, stredoveký voľný čas, stredoveká hygiena, ukážky bojov.

- od 12,00 h. - legendy cti a slávy - vystúpenia templárskych rytierov, ukážky boja a zbraní rytierov, ukážky spôsobu odievania, prijímanie do templárskeho rádu, stredoveký poľný lazaret, sprevádzanie návštevníkov na hrad templármi- program na hrade.

- od 15,00 do 18,00 h. - akádemia lukostreľby a strieľanie z kuše, akadémia šermu, múdrosti , sily a stredovekých hier.

Vstup zdarma.